Nyheder

7. december 2018

Professorer-20181129-43-2.jpg

Tiltrædelsesforelæsning; Når gigtpatienten sættes i centrum

Ved behandling af patienter med inflammatoriske gigtsygdomme er målet lavere sygdomsaktivitet. Ved reumatologisk rehabilitering er målet derimod at mindske sygdommens indflydelse på hverdagen. Det handler om, at patienten sættes i centrum, og fagfolk via forskellige koordinerede indsatser hjælper med at øge patientens mulighed for deltagelse og livskvalitet.

Det var budskabet i oplæggene, da Gigtforeningens hospital – Kong Christian X’s Gigthospital – i slutningen af november lagde hus til en velbesøgt tiltrædelsesforelæsning for landets to første professorer i reumatologisk rehabilitering.

Jette Primdahl er uddannet sygeplejerske og har været ansat ved Gigtforeningens hospital siden 2005. I sit oplæg satte hun fokus på betydningen af rehabilitering:

Der er de seneste år sket store fremskridt inden for den medicinske behandling. Men der er stadig mange gigtpatienter, som ikke tåler eller ikke har den ønskede effekt af medicinen. Med vores forskning vil vi give gigtpatienter flere redskaber til at håndtere deres smerter, træthed eller fastholdelse af arbejde.

Ann Bremander er uddannet fysioterapeut og har mange års erfaring som forsker. Hun er flyttet til Sønderjylland fra Sverige i forbindelse med den nye stilling. I sit oplæg lagde hun vægt på, at der er behov for et bedre samarbejde:

Teamsamarbejdet på tværs af fagpersoner og sektorer er meget afgørende for behandling og rehabilitering af mennesker med gigt. Når vi arbejder i et team tæt på patienten, kan vi gøre en forskel.

Jette Primdahl og Ann Bremander blev pr. 1. juni i år ansat som professorer i reumatologisk rehabilitering ved Syddansk Universitet og Kong Christian X’s Gigthospital. Ved tiltrædelsesforelæsningen præsenterede de to nye professorer deres visioner for forskning i reumatologisk rehabilitering.

Læs mere om de to nye professorer og deres visioner for reumatologisk rehabilitering i næste nummer af Gigtforeningens medlemsmagasin, Ledsager.