Nyheder

23. marts 2018

Gigthospitalet får to professorer i rehabilitering

Snart får forskningen i reumatologisk rehabilitering et markant og tiltrængt løft. Den 1. juni 2018 tiltræder nemlig Danmarks første professorer inden for rehabilitering af mennesker med gigt. Ann Bremander kommer fra en stilling som professor og forskningsleder ved Halmstad Universitet, og Jette Primdahl er lektor ved Syddansk Universitet med særligt fokus på forskning i patientforløb.

Det er Gigtforeningen, der står bag det banebrydende initiativ, som skal bringe Danmark på niveau med de lande, vi gerne sammenligner os med. De to nye professorer får deres daglige gang på Kong Christian X’s Gigthospital i Sønderjylland, som er ejet af Gigtforeningen, og vil desuden være tilknyttet Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet.

Om baggrunden for den nye satsning siger direktør i Gigtforeningen, Mette Bryde Lind:

"Der er i de seneste 15-20 år sket store fremskridt inden for den medicinske behandling af de inflammatoriske gigtsygdomme som leddegigt, rygsøjlegigt, psoriasisgigt m.fl. Desværre er der stadig mange patienter, som enten ikke tåler eller ikke har den fornødne effekt af de nye mediciner, og som lever med daglige smerter, kronisk træthed og andre alvorlige begrænsninger. Også de har i høj grad krav på og brug for strukturerede behandlingstilbud i form af tværfaglig, veldokumenteret rehabilitering, som kan forbedre deres livskvalitet og fysiske funktion."

Gigthospitalet er det eneste hospital i landet, som tilbyder højt specialiseret reumatologisk rehabilitering i et tæt tværfagligt samarbejde mellem reumatolog, sygeplejerske, fysioterapeut, ergoterapeut, ortopædkirurg, socialrådgiver og diætist.

"Vores mangeårige erfaring med tværfaglig rehabilitering under samme tag giver os et godt fundament at bygge videre på," siger hospitalschef Thue Boye Hvorslev, Kong Christian X’s Gigthospital. ”Ann Bremander og Jette Primdahl vil i regi af hospitalets eksisterende forskningsenhed skabe et helt nyt nationalt udviklings- og kompetencecenter for rehabilitering af mennesker med inflammatoriske gigtsygdomme."

De nyudnævnte professorers forskning skal bl.a. bidrage til at afdække og dokumentere, hvilke rehabiliteringsindsatser der har bedst effekt for forskellige typer af patienter. Målet er desuden at skabe bedre sammenhæng i det tværfaglige samarbejde omkring den enkelte patient og på tværs af sektorer.